Gothuma rava /Broken wheat Pongal/கோதுமை ரவை பொங்கல்

Ingredients

Broken wheat – 3/4 cup

Split moong dal- 1/4 cup

Cumin seeds – 1 tsp

Pepper – 1 tsp

Cashews -5 no

Raisins- 5 no

Ghee- 1 tsp

Salt – as needed

Method

Heat ghee in a kadai, fry pepper and cumin seeds. Then add cashews and raisins,fry them and keep aside.

In the same kadai fry the split moong dal and broken wheat separately until it changes to golden brown color.

In a cooker add 3 cup water along with fried moong dal and brokenwheat. Cook until it becomes mushy.

Then add the salt,ghee and fried pepper and cashew mixture and mix well.

Serve hot with coconut chutney or sugar.

–Pushpa Prakash

தேவையான பொருட்கள் :

கோதுமை ரவை – 3/4 கப்

பாசிப்பருப்பு – 1/4 கப்

சீரகம் – 1 தேக்கரண்டி

மிளகு – 1 தேக்கரண்டி

முந்திரி – 5

காய்ந்த திராட்சை – 5

நெய் –  1 தேக்கரண்டி

உப்பு – தேவையான அளவு

செய்முறை :

  • வாணலில் நெய் விட்டு சீரகம்,மிளகு வறுத்து, பின் அதில் முந்திரி, திராட்சையையும் வறுத்து தனியாக வைக்கவும்.
  • அதே வாணலில் பாசிப்பருப்பு + கோதுமை ரவை இரண்டையும் தனித்தனியாக பொன்னிறமாக வறுக்கவும்.
  • குக்கரில் 3 கப் தண்ணீரில் ரவை, பருப்பு இரண்டையும் சேர்த்து 3 {அ} 4 விசில் விட்டு நன்கு குழைய வேக வைக்கவும்.
  • பின் வறுத்து வைத்துள்ளவற்றையும், உப்பும் போட்டு நெய் விட்டு நன்கு கலந்து விடவும்.
  • சூடாக கோதுமை ரவை பொங்கலை தேங்காய் சட்னி அல்லது சர்க்கரையுடன் பரிமாறவும்.

 

–புஷ்பா பிரகாஷ்

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s